Transport på trailer

Transportera din båt på ett säkert sätt:

Se till att din trailer är lämplig för din båt och att du har rätt typ av dragbil för att dra trailern. Kontrollera att alla kopplingar och fästen är ordentligt fastsatta och fungerar som de ska.

Behörighet

Kontrollera att du har rätt körkortsbehörighet och att du har koll på reglerna som gäller för vikt på trailer och båt samt dragbilens och ekipagets totala vikt.

Förbered båten

Ta bort all utrustning från båten, inklusive ömtåliga föremål som skärmar, vindrutetorkare, antenner och annat som kan skadas under transporten. Täck gärna över båten med ett båttäcke för att skydda den från väder och vind under transporten.

Kontrollera vikt, balans och fastsättning

Se till att båten är balanserad på trailern och att vikten är jämnt fördelad. Överbelastning eller obalans kan orsaka ojämna körningar, slitage på däcken eller till och med farliga situationer på vägen. Fördela båtens vikt på trailern så man orkar lyfta skalmen med en hand. Se till att båten är ordentligt fastsatt på trailern med spännband. Spänn fast fören och båda aktersidorna. Skydda skrov mot skav genom att lägga något mjukt där spännbanden kan nöta mot båten.

Kontrollera däcken

Kontrollera att däcken på trailern är i gott skick, har rätt lufttryck och är balanserade. Byt ut slitna eller skadade däck innan du ger dig av med transporten.

Anpassa hastigheten

Kör försiktigt och anpassa hastigheten efter väder- och vägförhållandena. Båten på trailern kan påverka fordonets stabilitet och acceleration.

Genom att följa dessa tips kan du transportera din båt på trailer på ett säkert sätt och undvika problem under transporten.