På utflykt med 650VI DC

Det är en bit ut på eftermiddagen när vi kastar loss och sätter kurs mot vårt favoritställe, en skyddad naturhamn i innerskärgården. Det ser ut att bli en fin sensommarkväll, vinden är ljummen och solen bryter igenom det lätta molntäcket. Alla är förväntansfulla. Det är alltid lite speciellt när hela familjen ger sig ut på skärgårdsäventyr.

Med en marschfart strax över 30 knop är vi framme på mindre än en halvtimme. En ganska lagom tur för barnen. Båten går stadigt i den lätta sjön och det automatiska trimsystemet kompenserar effektivt för vågorna in från sidan. Den här delen av skärgården är relativt bebodd och det är flera båtar ute. Barnen skrattar högt när vi gör en snabb gir för att möta svallet från skärgårdsfärjan. På kartplottern ser vi att vi närmar oss vår destination och slår av lite på farten när vi passerar några fiskebodar. Den tonade vindrutan dämpar solen som bländar när vi ändrar kurs åt sydväst. Där framme är det. Medan vi sakta glider in i viken förbereder vi ankarspelet och tar fram tamparna.
Ryds 650VI DC

Där framme är det. Medan vi sakta glider in i viken förbereder vi ankarspelet och tar fram tamparna.

En kort stund senare ligger vi fast och barnen vill genast gå på upptäcktsfärd till Stora trädet och Stenstranden. Vi måste så klart också gå bort och kolla så att piratskatten finns kvar på det hemliga stället. Två svanar kommer simmande och undrar vad vi är för märkliga varelser innan de försvinner vidare inåt mot vassen.

Nu börjar alla bli rejält hungriga. Bordet åker fram, dryck och sallad hämtas ur kylen och vi dukar upp vår medhavda måltid. Som alltid smakar maten extra bra på sjön, det är nåt magiskt med det där.

När barnen är mätta vill de krypa ner i ruffen och mysa med en film en stund. Ofta slutar det med att de ligger och tittar upp på himlen genom det stora takfönstret. När vi ligger ute för natten så är ruffen den perfekta sagokojan, med den gnistrande stjärnhimlen som oslagbar kuliss. Medan barnen myser i ruffen så brukar vi vuxna vända ryggstödet på aktersoffan och sätta oss med fri sikt ut mot havet. Vi kokar upp lite vatten på spritköket och gör varsin kopp te. Det är en magisk känsla att sitta tillsammans och småprata medan solen sakta sänker sig mot horisonten. Perfekt att rama in med lite jazz från Bluetoothstereon, tycker somliga. Den mjuka durken värmer skönt under fötterna och man blir sugen på att ta ett kvällsdopp.
Ryds 650VI DC

För oss är det här båtliv när det är som bäst. Komfort, körglädje och smarta lösningar som gör livet på sjön så enkelt och tryggt som vi vill att det ska vara.

Lite senare, efter vår obligatoriska kasta macka-tävling borta vid Stenstranden, börjar det bli dags att åka hemåt igen. Vi stuvar undan vår medhavda utrustning innan vi kastar loss. En extra tröja åker på under flytvästen. Med hjälp av fjärrkontrollen kan man styra ankarspelet från förarplatsen och det brukar finns flera unga matroser som frivilligt hjälper till med detta medan vi backar ut. Det börjar skymma nu och LED-lanternorna är tända. Ombord ger inbyggda deck lights ett behagligt stämningsljus i sittbrunnen. Lysbojen ute i farleden är tänd och det är fascinerande hur skärgårdsmiljön ändrar skepnad i skymningen. Instrumenteringen lyser upp förarplatsen och kartplottern visar tydligt vår färdväg hem.
När vi går ut mot farleden brukar barnen tycka att det är spännande att följa framfarten via bilden från bogkameran på tv-skärmen inne i ruffen. Vaggade av kvällsbrisen börjar nog vissa små familjemedlemmar bli sömniga. Kanske sover de gott redan när vi lägger till i hemmahamnen om en stund. För oss är det här båtliv när det är som bäst. Komfort, körglädje och smarta lösningar som gör livet på sjön så enkelt och tryggt som vi vill att det ska vara. Så att hela familjen kan ge sig ut tillsammans och uppleva magiska skärgårdsäventyr.