Skötsel och rengöring av dynor och kapell till din båt

Service och förvaring av kapell och båtdynor är en viktig del av underhåll av en båt. De är utsatta för slitage och väderpåverkan, så det är viktigt att ta hand om dem för att förlänga deras livslängd och se till att de fungerar som de ska.

För kapell är det viktigt att regelbundet rengöra dem för att undvika tillväxt av mögel och annan skadlig påväxt. Kapell kan också behandlas med en vattenavvisande impregnering för att se till att de fortsätter att skydda båten från väderpåverkan.

Dragkedjor kan behandlas med olja som innehåller silikon så de löper lätt vid användning.

Båtdynor bör också rengöras regelbundet för att undvika smuts och fläckar. Dynorna tvättas för hand med ett milt rengöringsmedel. Det är också lämpligt att dammsuga dem regelbundet och torka av dem med en fuktig trasa. Se även till att dynorna inte lämnas blöta i båten en längre tid, eftersom det finns riska att mögel ska bilas.

För både kapell och dynor ska du se till att fågelspillning inte sitter kvar längre än nödvändigt. Borsta  bort den med en borste när spillningen är torr.

När båtsäsongen är över är det viktigt att förvara kapell och båtdynor på ett säkert och lämpligt sätt. Kapell kan förvaras i en torr och ventilerad plats, som en båthall eller garage. Båtdynor bör också förvaras på en torr plats och skyddas från sol och fukt.

För att undvika att kapell och båtdynor skadas under förvaringen, kan de förvaras i speciella förvaringspåsar eller behållare. Det är också viktigt att regelbundet inspektera dem under förvaringen för att se till att de inte har blivit skadade eller påverkats av fukt eller mögel.

Genom att ta hand om kapell och båtdynor på rätt sätt kan båtägare säkerställa att de håller länge och fortsätter att skydda båten och ge bekvämlighet och komfort ombord.