Designarbetet av våra motorbåtar

När Ryds skulle utveckla sina nya motorbåtar var det viktigt att hitta rätt design, välja kvalitativa material och tänka hållbart så långt det går. I nära samarbete med Ted Mannerfelt har vi hittat fram till vår nya generation båtar där formgivningen för både ögat och miljön varit i fokus.

Mannerfelt Design Team

”Med Generation VI ville vi skapa moderna båtar som hämtar kraft i Ryds grundvärden – miljöeffektivt, säkert och tidlöst.”

Ted Mannerfelt, Chief Designer

Här berättar Ted Mannerfelt om sina tankar kring design och funktion.

– För mig var det viktigt att behålla känslan av Ryds grundvärden, trygghet och säkerhet, i kombination med en tidlös design i modern tappning, säger Ted Mannerfelt.

 

Beskriv kort designtänket bakom produkterna 650 DC/BR respektive 735.

– 735:an är multifunktionell och bildar en egen liten nisch mellan Daycruiser och Walkaround. Tack vare smart layout har vi lyckats skapa en separat toalett nere i hytten. Med 650-modellerna har jag försökt att få till en sportigare profil med smarta lösningar. Den stora sittgruppen bak där man sitter skyddat är perfekt för social samvaro.

 

Vilka användare har du haft åtanke när du designat båtarna?

– Jag tror att Ryds har en väldigt bred kundkrets från lite äldre personer till yngre familjer. Sedan hoppas jag att den sportiga, moderna designen ska attrahera tjugoåringar och uppåt som vill använda båten till vattensport. Med den flexibla inredningen får man stora ytor för sällskap och till exempel fiske.

 

Varför ska man välja Ryds ”Generation VI” framför en konkurrent?

– Generation VI har en perfekt balans mellan att vara funktionell med snygg design och säkra energieffektiva skrov. Dessutom höjer VI-tekniken kvalitetskänslan.

 

Hur skulle du beskriva Ryds varumärke?

– Ryds båtar känns trygga som en svensk Volvo, säkra att köra och äga. Designen är tidlös med smarta lösningar. Det känns att du får mycket båt för pengarna när du köper en Ryds.

Om Mannerfelt Design Team

Mannerfelt Design Team är en designstudio baserad i Stockholm som specialiserar sig på att skapa innovativa och hållbara designlösningar. Studion grundades av Ocke Mannerfelt i början av 80-talet, en erkänd designer inom båtvärlden. I dag är sonen Ted huvudansvarig. Han har en bakgrund som bildesigner och använder sig av den erfarenheten för att hitta nya lösningar som är både funktionella och snygga. En av de viktigaste principerna för Mannerfelt Design Teams arbete är att skapa hållbar design. Företaget har under lång tid utvecklat energieffektiva säkra skrov som minimerar miljöpåverkan. Mannerfelt Design Team har vunnit flera priser och utmärkelser för sitt arbete inom design, inklusive Red Dot Award och Swedish Design Award.