Möt Martin Tallqvist, projektansvarig för Ryds 735VI!

Publicerad den 21-04-01

Idag ska vi få träffa Martin Tallqvist, projektansvarig för Ryds 735VI. Han kommer bland annat att berätta om sin historia på Ryds Båtar, hur en vanlig arbetsdag ser ut för honom samt om Ryds 735VI. Häng med!

 

Hej Martin, vill du berätta lite kort om dig själv?

Martin heter jag och är 45 år, har varit på Ryds Båtar sedan 1996 och har bott här i Ryd, i en villa som ligger nära produktionen i cirka 20 år. Jag har ett starkt intresse för båtar, jakt idrott och friluftsliv. Dessutom har mina söner hakat på både idrotten och jakten de senaste åren vilket är väldigt roligt. Min resa på Ryds Båtar började som en praktik år 1996 och fortsatte sedan år 1999 då jag kom tillbaka för att börja jobba efter att jag hade gjort värnplikten. På Ryds Båtar har jag jobbat på alla avdelningar förutom utlastningen. 

 

Vad är din huvudsakliga uppgift på Ryds Båtar?

Idag är jag försteman och monteringsansvarig för Ryds 735VI där det är jag som driver projektet från att den lossas i borrhålen till att den går ut. Här jag även ansvarig för isättning av motorerna och sammansättningen av båten överlag. Förr i tiden var jag reklamationschef för Ryds Båtar, men sedan dess har jag varit på monteringen där jag ansvarat för olika projekt. Nu är det bara Ryds 735VI som gäller då det är mycket att ha hand om. Från designfirman fick vi en ritning på en båt och det var den vi utgick ifrån i båtbygget. Det är ett väldigt stort projekt som vi arbetat och fortfarande arbetar med, men nu är vi nästan i hamn!

 

Hur skulle du beskriva projektet med Ryds 735VI i sin helhet?

Projektet har gått bra, men vi har själva fått knäcka massvis av idéer från grunden och efter att vi har fått ändra flera gånger fram och tillbaka har vi tillslut fått det till den produkten vi velat ha. Det glädjer mig mycket då vi tagit fram en riktigt bra produkt och vi är nöjda med vad vi har gjort hittills. 

 

Hur skulle du beskriva Ryds 735VI?

Det är en väldigt bra och väldigt fin båt att köra med. Jag har under mina år kört flera olika båtar, men 735:an håller en helt annan nivå. Framförallt är köregenskaperna fantastiska, vilket jag tror att våra kunder kommer att bli väldigt nöjda med. Dessutom är den rymlig och har en fin design.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Huvudsakligen är montering och fördelning av arbetet det jag gör. Ibland får jag hoppa in i olika arbetsområden. Sen får jag hitta på nya lösningar på saker som kanske inte hunnits med. Ibland kan det innebära att vi får gå tillbaka och designa om en viss del av båten, vi jobbar ju hela tiden med att ta fram nya saker och provar oss fram för att ta fram nya lösningar. Vi har en viss tidspress på oss också och under föregående år har det nästan varit omöjligt hålla tidsramen då vi jobbar med levande material som vi skapar. Vi kan jämföra det med ett pussel, ibland passar inte alla bitar och då får man göra om och göra nytt. Nu har vi kommit så långt i produktionen att alla delar passar ihop. 

 

Vad var det som fångade ditt intresse i att arbeta på Ryds Båtar?

Det som fångade mitt intresse i början var att det ligger i Ryd, vilket är nära och bra helt enkelt. Allteftersom åren har gått har jag insett att det funnits både upp och nedgångar, men sen kommer man till den punkten att man känner att det är riktigt bra att vara här. Det är bra arbetsmiljö, arbetsvillkor och härliga kollegor. Dessutom arbetar vi med frihet under ansvar, vilket är ett stort plus. På Ryds Båtar får vi även möjligheten att utvecklas och jobba upp vår kunskap inom båtproduktionen. Det gör mycket att man varit på så pass många olika områden som jag har varit på under åren. Jag kan alla stationer utantill och har fått en så bred kunskap inom området att jag vet hur båten byggs upp från grunden hela vägen. Det är till största sannolikhet med den anledningen jag blev tilldelad den rollen som jag sitter på idag. 

 

Vad är positivt med Ryds Båtar som arbetsplats och arbetsgivare?

Det positiva är väl det fria arbetet, de stora ytorna man har att röra sig på och den givmilda arbetsgivaren. Sen är det alltid roligt när man får vara med om hela förloppet och se slutprodukten. 

 

Vad gör en Ryds båt unik, enligt dig? 

Injiceringsprocessen är vi ganska ensamma om i den här branschen. Den tekniken som vi använder är unik då den dessutom är miljöanpassad hela vägen. Bara det är ganska skönt att veta, att det är en helsvensk produkt, monterad och framtagen i Sverige. Dessutom får vi till så fina ytor med tekniken som vi använder, det är inte som innan utan idag är alla ytor släta och fina. En Ryds Båt idag är dessutom en väldigt hållbar båt. Det är vad jag skulle säga kännetecknar en Rydsbåt. Idag är våra kunder de som är intresserade av att åka ut med båten och fiska, familjer som vill spendera en dag ute på sjön eller vänner som vill åka ut och bada eller övernatta på sjön. Därför är kvaliteten så viktig för oss. 

 

Vad gör du helst när du inte jobbar?

Umgås med familjen, motionera, jaga, ta det lugnt i soffan, ute på gården eller bara vara ute i skogen och koppla bort, sätta sig på en sten och bara lyssna. Att även få vara för sig själv en liten stund, speciellt efter långa dagar på jobbet, är så viktigt och värdefullt. 

 

Tre ord som beskriver dig bäst?

Social, plikttrogen och bär på mycket erfarenhet. 

 

Tack så mycket Martin!